Ullavi klint, Kilsbergen

Kilsbergen reser sig som branta alper nordväst om slätten kring Örebro. Stora delar är skyddat som naturreservat och det finns stora skogar att upptäcka. En dramatisk plats är den gamla fornborgen Ullavi klint. Här har man en hänförande utsikt över Närkeslätten och kan samtidigt leta efter hasselsnok som ibland solar bland fornborgens stenar. I området finns även orkideerna skogsfru och röd skogslilja. Man kan nå Ullavi klint från Klockhammar.

Vill man undersöka skogarna uppe på bergen kan man starta vid skidanläggningen Ånnaboda. Härifrån utgår flera leder och spår. I sjöarna uppe på berget hittar man storlom och bäver.

På kanten av berget ligger även Nationalparken Garphyttan. Det är en av våra minsta nationalparker men innehåller ändå varierade miljöer. I slåtterängen hittar man gullvivor, orkidén Sankt Pers nycklar och svampen scharlakansvaxing.I lövlunden kan man med lite tur kan skymta Närkes landskapsdjur hasselmus som här är nära sin nordgräns och på våren är det gott om blåsippor. I gammelskogen hittar man den ovanliga gröna sköldmossan på nerfallna träd, s.k. lågor.

Ullavi klint
Ullavi klint
Ullavi klint
Hasselsnok
Röd skogslilja
Skogsfru
Storlom i en sjö i Kilsbergen
Storlom
Bäver
Garphyttans nationalpark, vårblom med gullvivor
Sankt Pers nyckel och gullvivor
Scharlakansvaxing
Hasselmus
Grön sköldmossa