Thailändska paviljongen

Det här är en mycket märklig byggnad med en lika märklig historia. 1897 besökte den Thailändske kungen Chulalongkorn Sverige. Hundra år senare påbörjades byggandet av en paviljong till minne av kungen. Kung Chulalongkorn var engagerad i att utveckla sitt hemland och reste över hela världen. Kung Oscar II inbjöd honom att besöka den internationella konst- och industriutställningen i Stockholm och han ville även visa andra delar av Sverige.

Chulalongkorn, hans söner och deras personal åkte med sin egen lyxbåt till Härnösand, vidare med ångbåt på Ångermanälven till Sollefteå. Man besökte sedan bl.a. Utanede.

När vägen vid Utanede upprustades på 50-talet döpte manvägen till Kung Chulalongkorns väg.

1992 besökte en thailändsk dansgrupp Ragunda kommun och de fick höra talas om vägen som var uppkallad efter deras kung. De besökte platsen och blev hänförda. Bygget av Paviljongen påbörjades 1997. Byggnadskostnaden uppgick till cirka sju miljoner, till detta tillkommer utsmyckningar på cirka tre miljoner kronor för bland annat den förgyllda tornspiran. Den Thailändske kungens egna hantverkare stod för utsmyckningarna, medan byggnaden i övrigt har projekterats av jämtländska företag. Detta är den enda paviljongen i sitt slag utanför Thailand.