Ohsabanan

På Ohsabanan så erbjuds man följa med på en historisk resa i vacker Småländsk natur. Den smalspåriga järnvägen med bredden 600 mm har varit museijärnväg sedan 1970 och tidigare så var den industribana till bruket i Ohs. Persontrafik har inte förekommit på järnvägen men de som bodde längs spåret åkte ofta med på godståget.

Historien om hur järnvägen hamnade i Ohs är intressant. Bruket köpte järnvägen 1907 från Helsingborg-Ramlösa järnväg som då byggde ut till normal spårvidd. Det intressanta var att Ramlösa hade köpt järnvägen från världsutställningen i Paris, en s.k. Décauvillebana med metallslipers som enkelt kunde byggas upp. Den hade transporterat besökare på utställningen och det finns fortfarande enstaka metallslipers kvar på banan som har legat på världsutställningen i Paris.

Trafiken idag utgörs av turisttrafik sommartid med ånglok. Vid risk för brand kör man ibland med diesellok. Vid första advent körs även “Tomtetåg”. Resan är en härlig upplevelse där naturens dofter blandas med kolröken längs den knappt 15 km långa banan. Starten är vid Ohs bruk och spåret går sedan ner till stambanan i Bor där det vänder och kör tillbaka igen. Man kan även åka kortare turer.

Missa inte ett besök vid närbelägna Rusarebo äng beskrivet på egen plats.